Pengedar Shaklee Sungai Buloh: Diebetes semasa mengandung

26 November 2014

Diebetes semasa mengandung

Intoleransi glukosa semasa mengandung


Diabetes gestasi adalah kandungan gula dalam darah tinggi (diabetes) yang bermula atau mula-mula didiagnosis semasa mengandung.

Punca dan faktor-faktor risiko

Hormon kehamilan boleh menghalang insulin daripada melakukan tugasnya. Apabila ini berlaku, paras glukosa mungkin meningkat dalam darah wanita yang mengandung.

Anda berisiko lebih tinggi bagi untuk mendapat GDM jika anda:

    * Berumur lebih tua daripada 25tahun apabila anda hamil
    *Mempunyai sejarah keluarga diabetes
    *Melahirkan bayi yang berat lebih daripada 9 pound atau mempunyai kecacatan kelahiran
    *Mempunyai paras gula (glukosa) dalam air kencing yang tinggi ketika lawatan pranatal biasa 
    *Mempunyai tekanan darah tinggi
    *Mempunyai terlalu banyak cecair amnion
    *Berat badan berlebihan sebelum kehamilan
Gejala
 Umumnya GDM tidak menunjukkan tanda-tanda atau gejala-gejala yang jelas. GDM tidak mengancam nyawa wanita yang hamil. Selalunya, tahap gula darah (glukosa) kembali normal selepas bersalin.

Gejala-gejala termasuk:

    -Penglihatan yang kabur
    -Keletihan
    -Jangkitan yang kerap, termasuk yang pundi kencing, faraj, dan kulit
    -Cepat dahaga
    -Kerap membuang air kecil
    -Loya dan muntah
    -Penurunan berat badan walaupun selera makan meningkat
GDM biasanya bermula dipertengahan kehamilan. Semua wanita hamil perlu menjalankan ujian glukosa di antara minggu ke-24 dan 28 kehamilan untuk mengenalpasti samada anda ada GDM atau tidak. Wanita yang mempunyai sejarah keluarga dengan diabetes, mungkin perlu menjalani ujian ini pada lebih awal.

Apabila anda didiagnosis dengan GDM, Doktor akan meminta anda melakukan ujian gula dengan menguji paras glukosa anda di rumah. Cara yang paling biasa melibatkan tusukan jari anda dan meletakkan sample darah anda pada mesin yang akan memberi anda bacaan glukosa.

Rawatan
 Matlamat rawatan adalah untuk mengekalkan paras gula darah (glukosa) dalam had normal semasa mengandung, dan untuk memastikan bahawa bayi yang sedang membesar sihat.

PERHATIKAN BAYI ANDADoktor anda perlu memantau keadaan anda dan bayi sepanjang kehamilan. Ujian ultrabunyi akan dilakukan untuk memeriksa saiz dan paras kesihatan janin. 


  •     Ujian nonstress adalah ujian yang sangat mudah, tidak menyakitkan anda dan bayi anda.Sebuah mesin akan digunakan bagi mendengar dan memaparkan degupan jantung bayi anda (monitor janin elektronik) diletakkan di atas abdomen anda. Apabila bayi bergerak, kadar jantung bayi biasanya meningkat 15 - 20 denyutan di atas kadar tetap.
  •     Doktor anda boleh membandingkan corak degupan jantung bayi anda kepada pergerakan dan mengetahui sama ada bayi berada dalam keadaan baik. Doktor akan melihat peningkatan kadar denyutan jantung yang normal bayi yang berlaku dalam tempoh masa tertentu.


Diet dan senaman
 Cara terbaik untuk memperbaiki diet anda dengan memakan pelbagai makanan yang sihat. Anda perlu belajar bagaimana untuk membaca label makanan, dan memeriksa label sebelum membuat keputusan untuk membelinya. 

Secara umum, diet anda harus sederhana dalam lemak dan protein dan menyediakan tahap karbohidrat yang dikawal melalui makanan yang termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, dan karbohidrat kompleks (seperti roti, bijirin, pasta, dan beras). Anda juga akan diminta untuk mengurangkan makanan yang mengandungi banyak gula seperti minuman ringan, jus buah-buahan, dan pastri.

Anda akan diminta untuk makan tiga saiz kecil hingga bersaiz sederhana hidangan makanan dan satu atau lebih snek setiap hari. Jangan melangkau waktu makan dan snek. 
Doktor atau jururawat anda akan menetapkan vitamin pranatal harian. Mereka mungkin mencadangkan agar anda mengambil besi tambahan atau kalsium. Berbincang dengan doktor atau jururawat anda jika anda seorang vegetarian atau diet beberapa istimewa yang lain.

Jangan lupa bahawa "makan untuk dua orang" tidak bermakna anda perlu makan kalori dua kali ganda. Anda biasanya memerlukan hanya 300 kalori tambahan sehari (seperti segelas susu, pisang, dan 10 keropok).
Jika anda masih tidak dapat menguruskan diet anda dan tahap gula (glukosa) masih tinggi, anda mungkin akan diberikan ubat kencing manis melalui mulut atau terapi insulin. Anda perlu memantau gula darah (glukosa) tahap semasa rawatan.

Jangkaan (prognosis)Kebanyakan wanita yang mengalami GDM mampu untuk mengawal gula dalam darah mereka dan mengelakkan kemudaratan kepada diri sendiri atau bayi mereka.Wanita mengandung yang menghidap penyakit kencing manis semasa mengandung, cenderung untuk mempunyai bayi yang lebih besar pada kelahiran. Ini boleh meningkatkan peluang untuk masalah pada masa proses bersalin, termasuk:


Kecederaan kelahiran (trauma) kerana saiz bayi yang besar
Bersalin secara pembedahan


Bayi anda adalah lebih cenderung untuk mempunyai paras gula darah rendah (hipoglisemia) semasa beberapa hari pertama hidup.Ibu-ibu yang menghidap diabetes semasa mengandung mempunyai risiko yang meningkat untuk tekanan darah tinggi semasa hamil.Terdapat risiko bayi mati apabila ibu mempunyai GDM yang tidak dirawat. Mengawal tahap gula dalam darah mengurangkan risiko ini.Darah tinggi gula (glukosa) tahap sering kembali normal selepas bersalin.Walau bagaimanapun, wanita yang menghidap diabetes semasa mengandung perlu pantau rapi selepas melahirkan anak. Ramai wanita yang menghidap diabetes semasa mengandung berpotensi mendapat diabetes dalam tempoh 5 - 10 tahun selepas kelahiran. Risiko boleh meningkat di kalangan wanita gemuk.

Komplikasi
Komplikasi berkaitan proses kelahiran disebabkan oleh saiz bayi yang besar
Risko mendapat diabetes kemudian hari 
Risiko kematian bayi yang baru lahir.
Paras gula (glukosa) yang rendah pada bayi baru lahir


**********************************************************
"Modern Solution to Modern Problem"
Jika anda ingin mendapatkan Mana-mana produk shaklee,
Anda  boleh hubungi saya, penghantaran boleh dibuat secara C.O.D sekitar sungai Buloh, kuang dan kundang, Jika anda berada diluar kawasan sekitar pengeposan boleh dilakukan.

Ingin mencuba menjana pendapatan dengan shaklee?? 
Boleh PM saya di FB Healthy Life With Wawa Yusoff
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...